Vechtsport

Budo KanjiBudo is een samenstelling van twee karakters uit het kanji: Bu, dat oorlog, krijger, gevecht of vechter betekent en Do, dat pad of weg betekent.

Een vechtsport is een praktische toepassing van vechtkunst, dat in het Engels met de term martial arts wordt aangeduid. In tegenstelling tot vechtkunst, ligt bij vechtsport de nadruk op het competitieve aspect, vaak in georganiseerd verband. Het onderscheid tussen beide is niet altijd zuiver te maken. Voor de meeste vechtsporten geldt dat ze ook vaak als vechtkunst worden beschreven en vice versa. De meeste vechtsporten zijn niet enkel nuttig voor het verbeteren van lichamelijke conditie maar omvatten ook nuttige technieken die bij zelfverdediging gebruikt kunnen worden.

Een vechtkunst (ook wel aangeduid met de Engelse term martial arts, wat letterlijk krijgskunsten betekent) is een geheel van vechttechnieken en -tradities. Vechtkunsten berusten altijd op hetzelfde principe: het met behulp van fysieke kracht of middelen een tegenstander verslaan, en tegelijkertijd jezelf verdedigen tegen een fysieke aanval.